WANNEER IS ER SPRAKE VAN OVERWERK?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:43

Geschreven door: , 22 september 2021

Overwerk, iedereen maakt het weleens mee.
Soms moet je wegens diverse omstandigheden langer of meer werken dan gebruikelijk, bijvoorbeeld bij ziekte of afwezigheid van collega's, in extreem drukke periodes of bij grote beveiligingsopdrachten. Je werkgever waardeert het bijzonder als je bereid bent in dergelijke situaties bij te springen.
Wettelijk is overwerk niet verplicht, maar je werkgever kan en mag van je verwachten dat je in bepaalde omstandigheden bereid bent om te over te werken.

Het is best mogelijk dat eventueel overwerk en de bereidheid daartoe contractueel zijn vastgelegd in je cao of in je arbeidsovereenkomst. Heb je zo’n contract dan ben je verplicht om overwerk te verrichten wanneer het van je verwacht wordt. Je moet wel zelf opletten dat je niet structureel overwerkt en dat je een gezonde balans blijft houden tussen je werk en vrije tijd.

Wanneer je meer dan 152 uur in een loonperiode hebt gewerkt, is er sprake van overwerk. Je hebt dus langer gewerkt dan mogelijkerwijs contractueel is vastgelegd.

Let wel op je recht op pauzes
In de cao voor de beveiligingsbranche is vastgelegd dat je bij een dienst van langer dan 5,5 uur en korter dan 8 uur, recht heb op een pauze van minimaal half uur.
Werk je langer dan 8 uur maar korter dan 10 uur, dan heb je recht op een pauze van minimaal 45 minuten.
Werk je langer dan 10 uur, dan heb je recht op een pauze van bij elkaar minimaal 1 uur, waarvan een pauze van minimaal aaneengesloten een half uur.

Een uitzondering hierop is een beveiliger die werkzaam is als objectbeveiliger en/of receptionist. Deze heeft bij een werktijd langer dan 5,5 uur en korter dan 8 uur, recht op twee pauzes van minimaal 15 minuten elk.

Een bijzondere situatie ontstaat in het geval van een beveiliger die zijn werkzaamheden verricht zonder enig direct contact met een andere collega. Hij/zij hebben namelijk geen recht op een pauze, zij worden echter gecompenseerd door een werkweek met een maximale arbeidsduur van 38 uur in elke periode van 16 achtereenvolgende weken.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina blog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.