WANNEER ONTVANGT EEN WERKNEMER EEN VERSCHUIVINGSTOESLAG?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:43

Geschreven door:
, 19 september 2021


Wat is een verschuivingstoeslag?
Dat is een toeslag die de beveiliger ontvangt wanneer een dienst verschuift in een rooster dat al vastgesteld is. In praktijk betekent het dus, dat je ingeroosterde uren verplaatst worden naar uren die je niet zou werken.
Let wel, het zijn dus NIET de extra uren die je eventueel gaat werken boven op de volgens het rooster vastgestelde uren. Deze uren vallen niet onder verschoven uren of verschoven diensten, maar onder extra werk. Dit extra werk dient uiteraard ook te worden gecompenseerd door je werkgever en kom je dus in aanmerking voor een overwerkvergoeding.

Wanneer wordt de verschuivingstoeslag betaald?
Je ontvangt de toeslag wanneer je werkgever een tijdvak of dienst verschuift en jij hiermee akkoord gaat.
De te betalen toeslag wordt berekend over de uren die buiten het reeds ingeplande tijdvak of al gepubliceerde dienst vallen. De betaalde toeslag loopt op naarmate de dienst of tijdvak dichterbij komt.

Hoe vaak mag je reeds ingeplande dienst of tijdvak verschoven worden?
Je werknemer kan je te allen tijde verzoeken om binnen het geplande tijdvak te gaan verschuiven.
Ga je niet akkoord met het verschuiven van de reeds ingeplande dienst?
Dan heeft je werknemer het recht om je de verschuiving op te leggen, met een maximum van acht keer per jaar. Dit aantal begint pas te tellen bij de eerste verplichte verschuiving, het telt dus niet per kalenderjaar.
In het geval van een verplichte verschuiving ontvang je geen toeslag. Je hebt de mogelijkheid om vier keer per jaar een verschuiving te blokkeren. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken, dan moet je dat tijdig aangeven bij je werkgever, minimaal 21 dagen van tevoren.

Je werkt parttime, zijn de regels dan hetzelfde?
Ook bij parttime werknemers heeft de werkgever recht op acht verschuivingen.
Verder gelden ook voor parttimers dezelfde regels, met uitzondering voor een parttimer met een groeimodel. Bij deze werknemer kunnen de diensten of uren alleen verschoven worden op de dag waarop al een dienst of een tijdvak ingepland staat. Het is wel mogelijk op vrijwillige basis en in dat geval ontvangt de parttime medewerker de verschuivingstoeslag uitbetaald.


Heb je vragen over de verschuivingstoeslag of ben je in een situatie gekomen waarbij je je benadeeld voelt?
Neem dan contact op met De Beveiliging Jurist! Wij zijn er voor jou! Het eerste gesprek is altijd gratis!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina blog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.