Check je overeenkomst: veranderingen vanaf 1 januari 2024!

Gepubliceerd op 14 augustus 2023 om 18:00

Heads up! Als je bedrijf iemand inhuurt op basis van een bepaald type contract (modelovereenkomst met vrije vervanging), dan moet je even goed opletten. Vanaf 1 januari zegt de Belastingdienst: "Deze contracten? Niet meer oké!"

 

Waarom? De Hoge Raad heeft iets interessants gezegd over de Deliveroo-bezorgers. Zij werkten met een soortgelijk contract, maar de Raad zei: "Dit lijkt toch wel erg op een normale baan". Dus, als je zo'n contract gebruikt, moet je vóór 1 januari even checken of alles nog wel klopt en zo nodig je contract aanpassen.

 

Wat betekent dit concreet? In die modelovereenkomsten staat dat de persoon die je inhuurt zomaar vervangen kan worden en daardoor niet als een 'echte' werknemer gezien wordt. Maar de Hoge Raad heeft nu gezegd: "Mwah, ook met die vrije vervanging kan het nog steeds een normale baan zijn". Dit geldt niet alleen voor de standaardcontracten, maar ook voor specifieke contracten voor bepaalde branches of individuen.

 

Tip voor bedrijven: Ga even naar ondernemersplein.kvk.nl of check de ondernemerscheck. Dit helpt je om te zien of je goed zit met je contracten. En kijk ook gewoon in de praktijk hoe alles loopt. Klopt dat met je vooraf bedachte plan?

 

Oh ja, mocht je een contract hebben dat gebaseerd is op vrije vervanging, dan krijg je vóór 1 oktober post. Maar als je zo'n contract gebruikt zonder dat je 'm ooit aan de Belastingdienst hebt laten zien, verwacht dan geen brief. Mijn advies? Wacht niet op die brief, maar duik nu al in je contracten!

 

Belangrijk: De Belastingdienst blijft wel even langs komen voor controles. Ze kijken dan of alles in de praktijk wel klopt met je contract. Ze gaan niet direct boetes uitdelen, maar geven wel tips over hoe je het beter kunt doen. Tenzij je echt de boel probeert te flessen, dan zijn ze minder vriendelijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.