Verplichte AOV in 2024: Belangrijke ontwikkelingen voor zelfstandige ondernemers

Gepubliceerd op 29 december 2023 om 16:50

Zou 2024 het startpunt kunnen zijn voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandige ondernemers? Er wordt met spanning uitgekeken naar de definitieve plannen en de mogelijke vormgeving van deze regeling. Het komende jaar wordt naar verwachting cruciaal voor het inzicht in de ontwikkeling en de specifieke details van deze mogelijke wetgeving.

 

Het Ministerie van Sociale Zaken werkt aan de fijne kneepjes van deze regeling, geïnspireerd door een aanbeveling van de Stichting van de Arbeid. Naar planning zal het voorstel voor de pensioenregeling, waarin de verplichte AOV is opgenomen, tegen het einde van 2024 zijn voltooid. Indien goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer, zou deze wet op zijn vroegst in 2026 van kracht kunnen worden.

Deze aankomende regeling omtrent de AOV zal betrekking hebben op alle zelfstandigen die belasting betalen over hun bedrijfswinst. Dit omvat eigenaren van een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap. Echter, directeur-grootaandeelhouders van een besloten of naamloze vennootschap zullen buiten deze verplichte AOV vallen.

Het advies van De Beveiligingsjurist luidt: voordat deze nieuwe wetgeving effectief wordt, is het van groot belang dat ondernemers zelf een financieel noodplan opstellen voor situaties van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Diverse verzekeraars en crowdability platforms maken zich klaar voor de invoering van de verplichte AOV. Het is daarom verstandig om nu proactief te zoeken naar grondig advies. Heb je hulp hiervoor nodig ? Schroom niet en contact ons. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.