Je maakt van je eenmanszaak een BV. Moet je dan je ND Nummer opnieuw aanvragen?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:44

Geschreven door: John Boelhouwer, 20 december 2021

Nederlandse Dienstnummer (ND nummer)

Een van de eerste stappen om een beveiligingsbedrijf te starten is de aanvraag van een officieel ND Nummer (vergunning). Het is wettelijk verboden (door de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, Wpbr) om zonder ND Nummer beveiligings- of recherchewerkzaamheden uit te voeren.

 

 Een nieuwe rechtsvorm voor je bedrijf

Je hebt besloten om de rechtsvorm van jouw particuliere beveiligingsbedrijf te veranderen. Nu heb je een eenmanszaak en daar wil je graag een besloten vennootschap van maken. Of andersom, je hebt nu een B.V. en je ziet meer voordelen voor jezelf in een eenmanszaak.
Je gaat dus een rechtsvormwijziging doorvoeren voor je bedrijf. Betekent het dat je dan ook opnieuw je ND nummer (Nederlandse Dienstnummer) moet aanvragen?

 

Bij rechtsvormwijziging altijd een nieuw ND Nummer

Er moet altijd een nieuwe aanvraag voor een ND Nummer ingediend worden bij Justis. Sinds 2019 is het beleid ten aanzien van rechtsvormwijziging aanzienlijk veranderd. Was het tot 2019 nog mogelijk van rechtsvorm te veranderen met het meenemen van je oude ND Nummer, is het nu niet meer mogelijk.

 

Je krijgt dus bij een rechtsvormwijziging van je bedrijf te allen tijde een nieuwe vergunning. Je oude bedrijf bestaat immers niet meer en een nieuwe organisatie is ontstaan. Een rechtsvormwijziging kan tevens gepaard gaan met de wijziging van beleidsbepalers. Een vergunning wordt afgegeven aan de organisatie die als zodanig bij de KvK staat ingeschreven en die in de vergunning genoemd wordt. Een rechtsvormwijziging wordt door Justis aangemerkt als een nieuwe vergunningsaanvraag. Dat brengt met zich mee dat er een nieuw nummer moet worden toegekend.

 

Ben je verzeild geraakt in de problematiek rondom een nieuwe rechtsvormwijziging?  Kom je er niet meer uit? Neem dan contact op met de Beveiligingsjurist! Wij helpen je altijd! Het eerste gesprek is altijd gratis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.