Een onderhandse lening: wat is dat, hoe stel je een leningsovereenkomst op en wat moet je nog meer weten?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:42

Geschreven door: John Boelhouwer, 30 januari 2022

Een onderhandse lening is een geldlening zonder tussenkomst van een bank. In de praktijk is dit dus een lening die je afsluit met je vrienden of je ouders en familie.

Dat betekent dat de geldnemer en de geldgever met elkaar rechtstreeks onderhandelen over de voorwaarden van de lening, zoals afbetalingstermijnen, rente en aflossingen.

Er vindt geen kredietwaardigheid controle plaats, het betreft een krediet tussen twee particuliere personen.

Een onderhandse lening is aantrekkelijk omdat het in de regel mogelijk is om soepelere condities af te spreken dan met een bank of een andere officiële geldverstrekker.

Het is wel evengoed noodzakelijk dat je dat niet zomaar doet, maar eerst een - bij voorkeur schriftelijk -  overeenkomst met elkaar opstelt over de hoogte van het bedrag, looptijd en rente.

Naast de onderhandse lening tussen de familieleden kan er ook een onderhandse lening ontstaan tussen twee bedrijven, een bedrijf en een particulier of een particulier en een stichting en andere mogelijke combinaties.

 

Het is zeer aan te bevelen om voor het afsluiten van een onderhandse lening een overeenkomst te laten opstellen door een jurist. Het gezegde ‘goede afspraken maken goede vrienden’ is ook in geval van onderhandse leningen zeer van toepassing. Conflicten die tijdens de loop van de lening kunnen ontstaan zijn bijna altijd het gevolg van het niet nauwkeurig opstellen van een onderhandse lening overeenkomst.

In een onderhandse lening overeenkomst moet minimaal bepaald worden:

 

  • De hoogte van het geleende bedrag
  • Het doel waarvoor het geld geleend wordt
  • Het overeengekomen rentepercentage
  • Een aflossings afspraak met een aflossingsschema
  • Een mogelijkheid om vervroegd af te lossen
  • Sancties bij het uitblijven van de vastgelegde termijn aflossingen

 

Denk goed van te voren na over wat je keuzes zijn aangaande de onderhandse geldlening. Dit geldt voor beide partijen, zowel de geldnemer als de geldverstrekker. Hoe duidelijk en preciezer alles overdacht is, hoe minder groot de kans op onduidelijkheden of vergeten details later.

 

Een onderhandse lening is een overeenkomst met verplichtingen voor beide partijen. Het is beter om bij onduidelijkheden of vragen waarover je de antwoorden niet helemaal zeker weet, voor te leggen aan een jurist. Dat voorkomt problemen in de toekomst.

Ben je van plan om een onderhandse lening af te sluiten? Neem dan contact op met De Beveiligingsjurist!

Wij stellen graag voor jou een officiële onderhandse leningsovereenkomst op!

 

Kijk voor andere documenten en meer informatie op https://www.debeveligingsjurist.nl

Reactie plaatsen

Reacties

oost
2 jaar geleden

Snel een betrouwbare lening krijgen.
Krediet zonder kosten.
Ik verleen leningen aan geloofwaardige mensen die in staat zijn een lening eerlijk terug te betalen met inachtneming van de voorwaarden van de zekerheidsgarantie.
Nee, u hoeft niets te betalen voordat u het leencontract ontvangt. De kosten van het leencontract zijn inbegrepen in de lening.

Als u een eerlijke burger bent, zullen we geloofwaardig meewerken.

Neem voor meer informatie contact met mij op: mariecervantes@financier.com