Welke rechten en plichten heb je tijdens quarantaine, testen en overige i.v.m. Corona?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:43

Geschreven door: John Boelhouwer, 30 januari 2022

Alle corona gerelateerde plichten, rechten, quarantaine en vragen van je werkgever: wat mag en wat niet?

Quarantaine

Na de persconferentie op 26 januari 2022 zijn de quarantaine regels versoepeld. Je hoeft niet in quarantaine nadat je in contact bent geweest met een positief getest persoon of personen wanneer je:

  • Zelf geen klachten hebt
  • 17 jaar of jonger bent
  • Een booster prik hebt gehad minimaal 8 weken geleden
  • Korter dan 8 weken geleden zelf positief bent getest
  • Voor werknemers in essentiële bedrijfsprocessen gelden uitzonderingen

Wanneer je toch onder de quarantaine maatregelen valt, dan kan je niet verplicht worden om op je werk te verschijnen. Tijdens de quarantaine kan je - wanneer het in  jouw beroep mogelijk is - werken vanuit thuis. Tijdens je verblijf in quarantaine heb je recht op doorbetaling van je loon voor de afgesproken uren uit en de duur van je arbeidsovereenkomst. Deze regel is niet van toepassing als je in quarantaine moet nadat je uit een buitenlandse reis terug komt. Dan komt de quarantaineperiode voor je eigen risico.

 

Coronatest

Je werkgever mag je niet verplichten om je te laten testen. In Nederland heeft iedereen het recht om zelf te bepalen wat er gebeurt met zijn/ haar lichaam. Niemand mag je dus verplichten om een coronatest af te laten nemen wanneer je dat zelf niet wilt.

Je werkgever mag je niet eens vragen of je corona hebt en als je die informatie vrijwillig verstrekt mag het nergens vastgelegd worden.

 

Je hebt Corona

Wanneer je positief bent getest, is het aan jou of je dit feit deelt met je werkgever of niet. Je werkgever mag je vragen naar het resultaat van de test, maar als je besluit om het te vertellen, mag hij deze informatie niet vastleggen of delen met derden. Ook mag hij niet overgaan tot het waarschuwen van mensen met wie je in contact bent geweest. Die taak is voorbehouden aan de GGD die voor deze situaties een speciaal protocol hanteert welke exact aangeeft welke maatregelen er genomen moeten worden. Al deze regels zijn vastgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

 

Vragen over de vaccinatie

Het is je werkgever toegestaan om te vragen of je wel of niet gevaccineerd bent. Jij bent echter niet verplicht om te antwoorden. Je medische gegevens en status zijn beschermd door de privacy wet. Een actueel onderwerp, hoe zit het dan precies: jij bent in contact geweest met een of meerdere positief geteste persoon/ personen en je baas staat erop dat je gewoon verschijnt op jewerk. Wat zijn in dergelijke situatie je rechten en je plichten?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.