EINDE VAN JE ARBEIDSOVEREENKOMST, KAN DAT VIA WHATSAPP?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 15:43

Geschreven door:
, 28 september 2021

 

In het digitale tijdperk waarin we leven, lijkt digitaal alles mogelijk. De wereld van whatsapp maakt elke communicatie eenvoudig, helder en goed te bewaren. Je kunt je dus ziek melden via whatsapp of je werkgever kan je via whatsapp duidelijk maken dat aan jouw dienstbetrekking een einde is gekomen. Maar is dat wel zo?

Oordeel van de Kantonrechter
De Kantonrechter Rotterdam oordeelde bij een rechtszaak, waarbij het einde van een dienstverband volgens de werkgever was aangekondigd via email en via whatsapp, als volgt;
De werknemer beweert niets van al het bovengenoemde te hebben ontvangen en vordert loondoorbetaling.
Zowel de werkgever als de werknemer tonen de rechter de whatsapp communicatie op hun smartphone. Daar is duidelijk te zien dat de werkgever een bericht heeft verstuurd en de werknemer het bericht, gezien de twee blauwe vinkjes, ontvangen en gelezen heeft. Het betreffende e-mail bericht is echter in de bestanden van de werknemer niet te vinden.
De Kantonrechter oordeelde dat het vrij eenvoudig is om inkomende whatsapp en e-mail berichten te verwijderen. Daarentegen vereist het invoegen van berichten in een bestaand gesprek op een bepaalde datum zonder ze daadwerkelijk te versturen, hoge mate van computerkennis. De Kantonrechter oordeelde ten gunste van de werkgever.

Wat is een ontvangsttheorie?
De ontvangsttheorie is van kracht binnen een arbeidsrelatie. Dat houdt kort in dat de bewijslast van iets wel of niet verstuurd te hebben bij de werkgever ligt.
Wanneer een mededeling de werknemer niet of niet tijdig bereikt, maar dit niet bereiken door handelingen van de werknemer zijn ontstaan, dan heeft de werkgever aan zijn verplichtingen voldaan. Als de werknemer bijvoorbeeld niet op het door hem opgegeven adres verblijft, kan het niet ontvangen van de correspondentie niet de werkgever worden aangerekend. Dit is natuurlijk niet van toepassing als de werknemer keurig heeft doorgegeven dat hij of zij tijdelijk op een ander adres te vinden is.
Wanneer twee blauwe vinkjes zichtbaar zijn in een whatsapp bericht, is het duidelijk dat het bericht de werknemer bereikt heeft en dat hij of zij dat ook daadwerkelijk gelezen heeft, dus kan de werknemer niet zeggen niet op de hoogte zijn geweest van de aanzegging.

Uitzetten van twee blauwe vinkjes
Het is natuurlijk mogelijk om het zichtbaar worden van twee blauwe vinkjes uit te schakelen.
Daarom is het voor een werkgever nooit een goed idee om belangrijke mededelingen, zoals het beëindigen van een dienstverband, uitsluitend per whatsapp te versturen, berichten aan de werknemer per e-mail en een aangetekende brief verdient echt de aanbeveling.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina blog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.