Ben je een startende ondernemer? Probeer deze valkuilen te vermijden!

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 19:00

Geschreven door: John Boelhouwer, 30 juni 2022

Een beginnende ondernemer maakt vaak beginnersfouten. Enige misstappen horen bij het opstarten van een bedrijf en mettertijd leer je met vallen en opstaan wat voor jouw bedrijf werkt en wat niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en daarom vind je hieronder een overzicht van de meest voorkomende foute beslissingen van de startende ondernemers.

  • Je biedt een dienst aan zonder je te onderscheiden.

Het klakkeloos opvolgen van een succesvolle concurrent hoeft niet te betekenen dat jouw bedrijf ook zo succesvol wordt. Het gaat meestal om net dat beetje extra, een origineler aanpak, een extra stukje persoonlijke touch, iets waardoor jij je juist gaat onderscheiden. Wees niet bang om anders te zijn! Afwijkend is prima en een beetje exclusiviteit kan in regel ook geen kwaad.

 

  • Je bepaalt je uurloon op basis van je salaris in de loondienst

Een beginnend ondernemer is vaak te bescheiden met het het bepalen van zijn uurloon.

Het antwoord ligt niet in het kijken naar je laatste uurloon dat je hebt verdiend in loondienst. Het zijn twee onvergelijkbare grootheden. Je loon die je verdient hebt bij je laatste werkgever is heel anders opgebouwd dat het loon dat je moet gaan verdienen als een zelfstandige ondernemer. Dus ga op zoek naar actuele informatie, kijk wat je concurrenten factureren en zoek de gegevens op bij je brancheorganisatie.

 

  • Je wilt alles zelf doen

Niemand kan alles zelf doen. Ondanks het feit dat een zzp’er een ‘zelfstandige zonder personeel is’ wil het in de praktijk niet zeggen dat je alles zelf moet regelen en uitvoeren. Voor bijzondere diensten waar je in de regel zelf ook geen of niet al te veel verstand van hebt, huur je deskundige hulp in. Denk aan een websitebouwer, een online marketing specialist, een content schrijver, een boekhouder, een jurist als een sparringpartner. Natuurlijk kost het geld. Maar dat heb je al gereserveerd in je businessplan en het is hoe dan ook altijd goedkoper als zelf aanmodderen met onvoldoende resultaat.

 

  • Je vergeet je marketing

Je dienst verkoopt niet zichzelf. Je potentiële klanten moeten je kunnen vinden. Online marketing en social media hoeven niet veel geld te kosten - zoek zorgvuldig en bepaal eerst wat je wilt bereiken -  en vergeet niet dat er ook minder trendy maar wel beproefde manieren zijn om klanten te vinden zoals flyeren.

 

  • Op alle voorstellen ‘ja’ zeggen

Je hoeft niet op elke opdracht ja te zeggen en je hoeft niet akkoord te gaan met elk voorstel. Soms is even nadenken en pas op de plaats maken goed voor je besluitvorming. Neem niet elke opdracht aan alleen omdat het een opdracht is. Kijk eerst of het past bij jouw bedrijf en jouw filosofie, hoe je in het leven staat. Werken uitsluitend voor geld betekent dat je opdrachten aanneemt waar je op den duur niet gelukkig van wordt.

 

  • Verwachten dat je direct vet gaat verdienen

Een goedlopend bedrijf runnen begint met hard werken. Het is zeker niet zo dat je als zzp’er vanaf dag één direct een riant inkomen genereert. Houd daar rekening mee, zorg dat je een startkapitaal hebt of dat bijvoorbeeld start met je bedrijf terwijl je nog voor een aantal dagen in de loondienst bent. Wees realistisch, een goed inkomen genereren kost gewoon tijd.

 

  • Je bedrijf starten met verkeerde personen

Het staat nergens vast dat je beste vriend of broer je beste zakenpartner wordt. Mensen goed kennen in privé situaties of familieverbanden betekent niet dat je weet hoe ze gaan functioneren als een zakelijk partner. Menige vriendschap heeft de zakelijke verbinding niet overleefd en er zijn talloze familie fêtes ontstaan dankzij verkeerde verwachtingen binnen het gezamenlijk ondernemen.

 

  • Samenwerken met andere zonder goed vastgelegde afspraken

Samenwerking met derden, met collega’s in dezelfde branche of een geldverstrekker  is vaak een goed idee, vermits je het zakelijk houdt en alles wat er overeengekomen is, vastlegt in een samenwerkingsovereenkomst. Dat is voor alle partijen zowel duidelijk als bindend en voorkomt onduidelijkheden en verkeerde verwachtingen. Denk hierbij aan een jurist die je helpt om alle puntjes op de ‘i’ te zetten.

 

  • Bang zijn om fouten te maken

Iemand die geen fouten maakt, voert in regel ook niet veel uit. Onfeilbare mensen bestaan niet, dus onherroepelijk komt er een moment dat je een foutieve beslissing maakt, iets vergeet of verkeerd inschat. Vervelend, maar niet dodelijk. Leer van de gemaakte fouten en vervelende ervaringen zodat je de volgende keer een andere pad gaat bewandelen.

 

  • Je sociale leven vergeten

 Vergeet niet dat je naast het werken ook nog een leven hebt! Probeer je werk in balans te houden met je sociale en privéleven en met de verwachtingen die jouw partner van je hebt.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.