Gaat je baas betalen voor een kwartiertje eerder op je werk?

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 10:00

Gaat je baas betalen voor een kwartiertje eerder op je werk?

 

Iets eerder beginnen?

Het gebeurt best vaak: je werkgever vindt dat je iets eerder dan de begintijd op je werk moet verschijnen. Daar kunnen verschillende redenen voor opgegeven worden: je moet zorgen dat je ingelogd bent, dat je werkplaats voorbereid is of de kassa klaar is om te starten. Je hebt tijd nodig om de dienst over te dragen of overnemen of werkkleding aan te trekken. Het wordt vaak als iets vanzelfsprekends gezien, tien minuten of een kwartiertje eerder te beginnen. 

De werknemer krijgt gelijk van de rechter

Maar het gerechtshof in Den Haag heeft kortgeleden in hoger beroep geoordeeld dat de werkgever maar eens al die extra ‘tien minuutjes’ eerder moest afrekenen met de werknemer.

Zo heeft een ex-werknemer van een callcenter in Zoetermeer te horen gekregen dat zijn ex-werkgever hem nog 3.000 euro aan achterstallig loon verschuldigd is omdat hij jarenlang tien minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig moest zijn.

Het callcenter management was het niet eens met de eis en heeft als verweer aangevoerd dat de werknemers tijdens die extra tien minuten niet gevraagd zijn om te werken maar slechts om aanwezig te zijn op hun werkplek zodat ze zich kunnen voorbereiden, koffie drinken of naar wc gaan, dus handelingen kunnen verrichten die ze niet onder betaalde werktijd kunnen uitvoeren. 

 

Ook in hoger beroep

De rechter vond dat geen doorslaggevend argument, hij oordeelde dat het een opdracht van de werkgever betreft en derhalve werktijd. 

Het callcenter management, zeer verontrust over de mogelijkheid dat alle 3600 werknemers achterstallig loon zullen krijgen voor jarenlang extra tien minuten te hebben gewerkt,  ging in hoger beroep maar kreeg ook hier geen gelijk. Ook in hoger beroep oordeelde de Haagse kantonrechter dezelfde uitspraak: de tien minuten moeten aangemerkt worden als extra werktijd.

 

Heb jij misschien nog geld tegoed?

Heb je twijfels over de juistheid van je loonstrookje wat betreft vakantiegeld, gewerkte uren  en toeslagen? De cao voor de particuliere beveiligingsbranche is tamelijk ingewikkeld en er zijn best vaak fouten te vinden in de salarisadministratie. De Beveiligingsjurist heeft voor vele werknemers duizenden euro’s achterstallig loon weten te vinden.

 

De Beveiligingsjurist helpt!

Wil je weten of jouw salaris correct en conform de cao voor de particuliere beveiliging is uitbetaald? 

Laat een paar van jouw salarisstroken controleren door onze specialisten en je weet het snel genoeg! Wie weet heb je nog een leuk bedrag tegoed!

 

Bel, app of mail ons! Wij helpen je graag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.