Loonvordering: Wat is het precies?

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 11:00

Loonvordering, wat is het precies en wanneer kom je ermee in aanraking? En als het zover is, wat moet je weten en doen of juist laten?

 

Je bent bij je werkgever aan het werk onder bepaalde, van tevoren afgesproken condities. Een van die condities betreft de tussen jou en je werkgever gemaakte financiële afspraken, oftewel tegen welk loon jij je arbeid verricht. Dat bedrag moet je volgens de afspraak periodiek ontvangen. 

Nu kan er een situatie ontstaan waarin je werkgever je loon niet uitbetaalt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak en de exacte situatie, zou je kunnen overgaan tot een loonvordering. Of het zinvol is, hangt af van een aantal factoren. 

Wanneer is een loonvordering zinvol?

Je werkgever wil je loon niet betalen:

  • in verband met ziekte (loondoorbetaling bij ziekte)
  • in verband met een arbeidsconflict
  • wegens een schorsing

 

In alle bovengenoemde gevallen heb je een goede kans van slagen wanneer je overgaat tot een loonvorderingsprocedure.

 

  • Bij een ziekte zal de werkgever in principe altijd het verschuldigde loon moeten betalen. 
  • Wanneer de werkgever besluit het loon niet uit te betalen in verband met een arbeidsconflict, heeft een loonvorderingsprocedure ook een goede kans van slagen.
  • Bij een arbeidsconflict wordt er gekeken of het feit dat je niet aan het werk bent in alle redelijkheid voor het risico van de werkgever behoort te komen.
  • Bij een schorsing of non- actiefstelling heb je recht op loon en een loonvorderingsprocedure is zeker zinvol.

 

Niet te lang wachten met loonvordering

Het is verstandig om niet te lang te wachten met een loonvordering. Na vijf jaar verjaart de aanspraak op loon. Heb je tot dan geen aanspraak gemaakt op je ingehouden loon, dan heb je juridisch gezien geen kans meer op slagen. 

Naast verschuldigd loon is het mogelijk om de wettelijke verhogingen en de wettelijke rente te vorderen.

 

Wanneer is een loonvordering niet zinvol

Wanneer je werkgever wil betalen, maar het gewoonweg niet (meer) kan. Hij heeft dus simpelweg geen middelen meer om je loon uit te keren. Stap in zo’n geval niet zomaar op, want dan ben je verwijtbaar werkloos en kom je niet in aanmerking voor een uitkering. Een van de opties is om een faillissement van je werkgever aan te vragen, samen met je collega’s. Hierdoor zal je mogelijk in aanmerking kunnen komen voor een loongarantieregeling van de overheid. Ook bij dit traject is het inroepen van juridische hulp aan te raden.

 

Juridisch correcte argumenten zijn onontbeerlijk

Een loonvordering speelt zich af bij de kantonrechter. Je kunt voor de kantonrechter procederen zonder een jurist, het is niet verplicht. Doch is het zeer aan te raden om je van een juridische bijstand te verzekeren. Het arbeidsrecht en arbeidsconflicten zijn een ingewikkelde materie waarvoor kennis van de wetgeving noodzakelijk is, en het is beslist verstandig om hierbij de hulp van een jurist in te schakelen. 

 

Het is verstandig om een jurist in te schakelen

De Beveiligingsjurist is gespecialiseerd in arbeidsrecht en weet alles van de particuliere beveiliging. Hij kan je effectief de weg wijzen in het juridisch doolhof.

 

App, mail of bel ons! Wij adviseren je graag en begeleiden je wanneer het nodig is, ook tijdens het procederen! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.