Onschuldig tot anders is bewezen?

Gepubliceerd op 29 november 2023 om 13:50

Wordt je beveiligingspas ingetrokken?

Soms biedt de manier waarop de korpscheftaken de brief voor het intrekken van de beveiligingspas opstelt voor een ervaren jurist de mogelijkheid om het intrekken te doen keren in voordeel van de beveiliger.

Dit wordt mogelijk gemaakt door onschuldpresumptie.

 

Wat is een onschuldpresumptie?

Onschuldpresumptie oftewel een vermoeden van onschuld bepaalt dat iedereen onschuldig wordt geacht totdat het tegendeel is bewezen. Met andere woorden, men is niet schuldig aan een strafbaar feit totdat het vermoeden gestaafd is door overtuigend en aantoonbaar bewijs. Onschuldpresumptie is in verband met beveiligingspassen uitgesloten in de Beleidsregels onder paragraaf 3.3 ad.b. toch heeft de voorzieningenrechter te Haarlem deze in een zaak toegewezen. Dit was mogelijk door een formulering in de brief van korpscheftaken waarin in plaats van vermoeden van een strafbaar feit gesproken is van een strafbaar feit als zijnde gepleegd. Daardoor heeft de voorzieningenrechter kunnen concluderen dat de in het EVRM vastgelegde onschuldpresumptie in dit geval wel van toepassing was.

 

Herken je deze situatie?

Verkeer je in een situatie waarin je beveiligingspas wordt ingetrokken of niet wordt versterkt? Dan weet je zelf dat het lezen van alle bij een dergelijk voornemen behorende correspondentie voor een leek een zware opgave is. De brieven staan vol juridische taal, motivering en jurisprudentie en het is zo goed als onmogelijk voor een leek om hier adequaat op te reageren. 

 

Kies voor een betrouwbaar en kundig jurist!

De Beveiligingsjurist maakt het jammer genoeg vaak mee dat de beveiligers kiezen voor zelf mondeling geven van een zienswijze waarbij we achteraf helaas moeten constateren dat het zelf geven van een zienswijze in zo goed als 100% van de gevallen betekent dat je je beveiligingspas niet krijgt. 

 

‘Doe-het-zelven’ is hier een slechte keuze!

Heb je te maken met een voornemen tot intrekken, weigeren of zelfs een intrekking van je beveiligingspas? Neem contact op met De Beveiligingsjurist! Hij is een specialist op dit gebied en helpt je snel en deskundig!

 

Is je zienswijze mislukt? Dan kunnen we je helpen met een uitgebreid bezwaarschrift!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.