Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welk uurloon je factureert als een zzp’er in de particuliere beveiligingsbranche aan jouw opdrachtgevers. Je moet rekening houden met alle kosten en lasten, zoals belastingen en verzekeringen en je wilt natuurlijk ook nog een salaris voor je geleverd werk overhouden.
Heel algemeen kun je stellen dat je ongeveer de helft van je gefactureerde uurloon netto overhoudt. Dus als je gaat bepalen wat je nodig hebt als salaris en dat bedrag verdubbelt, kom je in grote lijnen aan het bedrag dat je moet factureren.
Dat zijn natuurlijk de grove richtlijnen, wil je dat als zzp’er goed doen en jezelf besparen dat je na een jaar voor onaangename verrassingen komt te staan, dan moet je je cijfers goed en precies voorbereiden.
‘Raden’ en ‘ongeveer’ zijn echt je vijanden en blijf je ze gebruiken dan zijn de problemen onvermijdelijk.
Denk eerst goed na over je uurtarief. Verrassend veel zzp’ers berekenen volgens een recentelijk onderzoek een relatief laag bedrag per uur. Vergeet niet dat je over je uurtarief nog belasting moet afdragen.
In principe bepaal je je uurtarief door drie belangrijke vragen correct te beantwoorden:
- Wat zijn je kosten?
- Wat is je gewenste winst?
- Hoeveel uur per week wil je/ kun je werken?
Wat zijn je kosten?
- Huur, huisvesting, kantoor etc.
- Energie, telefoon, internet etc.
- Vervoer, auto, brandstof etc.
- Administratiekosten, boekhouder, digitale facturering etc.
- Kosten inventaris etc.
- Verzekeringen
- Pensioenregeling
- Marketing en advertenties
Dit zijn jaarlijkse, dus terugkerende kosten, incidentele nieuwe aankopen zoals een nieuwe laptop of een andere auto vallen hier niet onder.
Bepaal je winst
Na het bepalen van je kosten kun je berekenen welk bedrag er voor nodig is om een break-even punt te draaien oftewel het punt waarop je quitte draait. Je hebt nog niets overgehouden, je staat op de nullijn.
Vergeet niet dat je inkomstenbelasting en een bijdrage zorgverzekeringswet moet afdragen.
Het is verstandig om voor het betalen van de inkomstenbelasting een bedrag vast te leggen. Het beste kan je uitgaan van een percentage van je gerealiseerde winst (dus niet omzet). Bij een winst van minder dan 70.000 euro per jaar zet je 20-25% vast om de inkomstenbelasting mee te betalen, bij een winst boven 70.000 euro moet je rekening houden met 30%.
Daarna komen de diverse aftrekposten in beeld waarvan je als zzp’er gebruik kan maken zoals de mkb-vrijstelling. zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Hoeveel uur wil je werken?
Een fulltime werkjaar bedraagt 260 werkdagen, maar je wilt ruimte overhouden voor vakanties, kantoordagen voor het bijwerken van je administratie en planning, contacten en op zoek gaan naar je opdrachtgevers, tijd voor het bijhouden van je website en social media, ziektedagen enzovoort.
Dit zijn dus zogenaamde niet-declarabele uren. Het is slim om van tevoren globaal vast te leggen hoeveel niet-declarabele uren je nodig zal hebben. Dan is het ook eenvoudig te bepalen of je voor sommige tijdrovende zaken zoals boekhouding, financiële zaken, onderhoud van website, marketing en advertenties niet beter en goedkoper iemand kan inhuren. Dan heb je een specialist in dienst die ontzorgt en aan wie je de tijdrovende zaken beter kan overdragen.
Laat je adviseren met een gepersonaliseerd rekenvoorbeeld
Het is allemaal niet echt eenvoudig en een fout is snel gemaakt. Om je te behoeden voor nare gevolgen en onduidelijkheden is het een goed idee om je te laten adviseren door een financieel adviseur. Iemand die alle ins- en outs weet van een goed financieel plan en die jou helpt met een gedegen en deskundig advies.
De Beveiligingsjurist is er voor jou! Gespecialiseerd in alle vragen binnen de particuliere veiligheidsbranche, kent De Beveiligingsjurist alle kneepjes van het vak!
Bel, app of mail ons! Het eerste uur is altijd gratis!
Reactie plaatsen
Reacties
Beste beveiligings jurist,
Ik ben vanaf januari 2023 begonnen als zzp’r binnen de beveiliging. Ik zou graag in contact willen komen met een financieel adviseur zodat ik een financieel plan voor mezelf kan opstellen met een rekenvoorbeeld.
Alvast bedankt!
Groetjes,
Karl